Exposicions històric

teatre del cosEL TEATRE DEL COS

Dansa i representació a la Corona d’Aragó
Traces medievals i pervivències.
Del 4 de maig al 7 de juny

Els territoris de l’Antiga Corona d’Aragó presenten una notable riquesa patrimonial en relació amb la dansa. Són significatius els vestigis artístics, documentalsi festius que han previscut de l’edat mitjana ençà en què el ball és protagonista. Aquestes traces. resultat d’un remarcable mestissatge cultural, mostren una originalitat creativa, una gran interacció entre diferents territoris i la presència de diverses realitats socioculturals.

A partir de l’expansió mediterrània dels segles XIII i XIV, la Corona catalanoaragonesa esdevingué una cruïlla geopolítica i social que també cristal·litzà en l’aspecte artístic i iconogràfic i en la tradició històrica, literària, musical i coreogràfica. Les tradicions líriques trobadoresques i joglaresques occitanocatalanes, franceses, andalusines i castellanes, la influència dels mestratges de dansa italiana, així com les coreografies representatives dels gremis urbans, les pràctiques rituals cristianes o les performances rurals constitueixen algunes de les contribucions que se situen en l’origen de la corèutica d’aquests territoris.

Fruit de tot plega,t, avui dia encara pervieun una apreciable quantitat de manifestacions festives arrelades en les pràctiques coreomusicals i representatives que es perfile a la llim de les traces artístiques medievals.

Mostra expositiva cedida temporalment pel Museu Etnològic de Barcelona.


FAM I GUERRA A CATALUNYA. MEMÒRIA I ESTRATÈGIES DE SUPERVIVÈNCIA (1936 – 1959)

De l’1 al 30 d’abril

L’exposició presenta documents i fotografies que apropen al visitant al dia a dia de la fam en temps de guerra i postguerra.

El treball de camp dut a terme mostra també el documental sobre testimonis de persones com a memòria de les estratègies de supervivència davant l’escassetat d’aliments i les dificultats que gran part de la població tenia per accedir-hi.

FAM I GUERRA A CATALUNYA
Àmbits i temàtica

L’exposició tracta els àmbits següents:

1. La vida quotidiana durant la Guerra Civil
2. La vida quotidiana durant la postguerra
3. Els qui havien guanyat la guerra
4. Les malalties i l’assistència social
5. Cultura en ombres
6. La memòria de la fam, avui

I cadascún d’aquests àmbits se centra en els següents temes:

1. La vida quotidiana durant la Guerra Civil: els combatents del front i la fam, els herois i les heroïnes del plat a taula i l’estratègia del terror: els bombardeigs.
2. La vida quotidiana durant la postguerra: el menjar de la fam, el racionament i el petit estraperlo.
3. Els qui havien guanyat la guerra: els rics (el gran estraperlo) i els burots.
4. Cultura en ombres: energies i fogons, berenàvem a les fosques per la manca de subministrament elèctric i la ràdio: dia i nit.
5. Les malalties i l’assistència social: el segell Proinfància de la Generalitat de Catalunya, l’Auxili Social, entre d’altres.
6. La memòria de la fam, avui: la idea de la fam ha arribat a marcar la memòria col·lectiva de la nostra societat i encara fa omplir el rebost quan hi ha atemptats, cops d’estat o vagues de transports.

 


VIOLÈNCIA MASCLISTA EN LA PARELLA: DESMUNTEM MITES? 

De l’1 de març a l’1 d’abril de 2016
+ Activitat complementària el 2 de març a les 19:30h ~ En què pensem? Ahir i Avui dedica la seva trobada periòdica al tema de l’amor romàntic, què en pensem nosaltres que és? Què en pensaven els filòsofs al respecte? Participa de l’activitat aportant el teu punt de vista i ajudem a desmuntar mites.

+Activitat complementària el 10 de març a les 20:30 ~ Grup de lectura cooperatiu dedica la sessió de lectura a desmuntar mites sobre les lectures de l’amor. Grup gratuït i obert a tothom.

Exposició realitzada per l’Institut Català de la Dona, cedida a La Lira pel CIRD amb motiu del 8 de Març, Dia Internacional de la Dona.

Desmuntem mites

 

 

 

 

 


LA LIRA: EL PRIMER ANY D’UNA LLARGA HISTÒRIA
Del 28 de novembre de 2015 al 30 de gener de 2016

Inauguració: dissabte 28 de novembre a les 10h amb els parlaments de l’historiador Sr. Joan Pallarés i altres persones vinculades històrica i emocionalment a l’entitat.

El proper 28 de novembre, en el context de la Festa Major de Sant Andreu, celebrem el primer aniversari de l’entitat un cop acabades les obres de remodelació que durant més de dos anys van obligar a mantenir tancades les portes de l’associació.

Ara volem celebrar amb tothom el primer any d’una llarga història, i és que La Lira troba els seus orígens a finals del s.XIX, cap al 1870. Una història que volem reconstruïr amb la participació de tothom que vulgui aportar imatges que ens ajudin a reconstruir-la, perquè la història de La Lira és una mica la de tothom que en un moment o altre ha passat pel bar, pel teatre, pels passadissos, per dins o per fora.

Us hi esperem!

el primer any d'una llarga història

 


QUANTA GUERRA…. DONES I GUERRA CIVIL
Del 17 al 26 de novembre de 2015

El proper 25 de Novembre és el Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència Masclista Vers les Dones, i per aquest motiu a La Lira organitzem una exposició que visibilitza la tasca que moltes dones van portar a terme en un periode molt precís de la història com és la Guerra Civil. Una tasca sovint poc reconeguda i que volem assenyalar gràcies a la col·laboració del CIRD (Centre per la Infirmació i Recursos de les Dones) que ens cedeix el material expositiu que podreu veure a partir del dia 17 de novembre al vestíbul de La Lira.

quanta guerra expo

 


DE LA GUERRA DE SEPARACIÓ A L’ONZE DE SETEMBRE (1639 – 1714) 
Del 9/09 al 14/11
Inauguració 9/09 a les 19h

Aquesta exposició és una síntesi històrica que ens presenta més de trenta figures realitzades oel miniaturista Jaume Serra i una vintena de fotografies de Jordi Peñarroja. Hi veiem l’evolució de les unitats militars catalanes entre dues guerres, aquella de Separació i la de Successió, alhora que ens acostem a la vida a la Barcelona de l’inici del segle XVIII.

*Activitats complementàries a la mostra expositiva:

CONFERÈNCIA 1: Dijous 17/09 a les 19h
Societat avançada i equipament militar a Catalunya 1639 – 1714
A càrrec de Francesc Riart i Jordi Peñarroja.

CONFERÈNCIA 2: Dimarts 29/09 a les 19h
Barcelona 1713 Capital d’un Estat
A càrrec de Jordi Peñarroja

REIALS GUARDIES CATALANES 1706

 


L’EMBRUIX DE FOC
Del 25/06 al 04/09

Una exposició que repassa el lligam indiscutible entre el foc i les colles de Diables. Aquesta mostra ha estat produïda i cedida pel Centre Municipal de Cultura Popular (Can Galta Cremat).
embruix de foc


50 ANIVERSARI GRUP MAIG | 50 ANYS EN IMATGES
Del 3 de maig al 15 de juny
Si voleu conèixer una mica millor quina ha estat la trajectòria d’aquest grup durant aquests 50 anys, no deixeu de visitar la mostra que tindrà lloc de manera simultània a La Lira i al Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu.

50 aniversari grup maig expo

 


JOAN AMADES: LA MEMÒRIA DEL POBLE
Del 8 al 28 d’abril

Una exposició per descobrir de prop la persona i l’obra del folklorista català Joan Amades i Gelats en l’any que es compleix el 125è aniversari del seu naixement.

A més, per completar aquesta mostra, el dijous 16 d’abril a les 19h esteu convidats a gaudir de la conferència que oferirà Manuel Delgado, llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i doctor en Antropología per la mateixa universitat.

joan amades expoAgraïm la col·laboració de l’Associació Joan Amades i el Museu Etnològic de Barcelona

 

Comments are closed.