150è Aniversari
La Societat Esportiva i Cultural la Lira enguany celebra el 150è aniversari i, des de l’any 1870, dinamitza la vida de Sant Andreu de Palomar mitjançant propostes culturals, esportives i d’esbarjo que tenen com a base el foment de valors com ara la integració, la igualtat, la participació i el civisme. Amb un paper clau en la difusió de les nostres tradicions, la nostra cultura, l’esport i la llengua catalana i un clar exponent de l’esperit del moviment ateneístic del nostre país.
Aquest aniversari ens serveix per entendre’ns i apropar-nos molt més, malgrat les diferències d’aficions, gustos i opinions, donant ple sentit a l’esperit associacionista que és la raó principal per la qual ens trobem, dia rere dia, a l’entitat. Durant un any sencer tenim previst un munt d’activitats per conèixer millor tot el que la Lira ens ofereix.
Medalla d’Honor de Barcelona 2020
La Medalla d’Honor de Barcelona és un guardó que es va instituir l’any 1997 amb motiu de la celebració del centenari de l’agregació dels pobles del pla per distingir les persones o entitats que amb la pràctica de la seva tasca professional o social han contribuït al desenvolupament de la consciència ciutadana i les virtuts i els valors cívics
Medalla d’Honor de Barcelona 2020 per la nostra implicació, durant els seus 150 anys d’història, en la vida cultural i associativa de l’antic poble i actual barri de Sant Andreu de Palomar.
Premis Sant Andreu 2020. Distinció per aniversari
El jurat dels Premis Sant Andreu ha decidit que siguem un dels guanyadors d’aquests guardons en un any molt especial, tant pel context de pandèmia com pels canvis que s’han introduït enguany.
Compartim categoria i distinció amb Grup de Teatre Antifaz, pels seus 50 anys, Associació Excursionista i Ecologista Cordada, pel seus 25 anys, Colla Jove de Barcelona, pels seus 10 anys. El jurat ha decidit de forma unànime que s’entreguessin els quatre premis Sant Andreu a aquestes entitats. Sent La Lira la més veterana dels premis i del Districte.

Acte presentació llibre LA LIRA. 150 ANYS FENT POBLE de Pau Vinyes i Roig
Dissabte 30 de gener a la Fàbrica de Creació, recinte de la Fabra i Coats.
El llibre s’ha editat expressament per l’aniversari de la SCiE La Lira, entitat cultural i associativa de referència de Sant Andreu del Palomar. El volum consta de 208 pàgines en què, al llarg de diversos capítols es repassa la seva història i la seva evolució, així com la de les seves seccions i socis. En aquest sentit, el seu autor, l’historiador local Pau Vinyes Roig, ha remarcat que “es fa un recorregut pels 150 anys de Sant Andreu i el món de La Lira” i que “és curiós que a La Lira s’han format seccions que després han volat soles”.
A l’acte vam comptar amb la presència de Lucía Martín, regidora del Districte de Sant Andreu, Maria Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, Pep Morella, president de la Federació d’Ateneus de Catalunya i un centenar d’assistents, entre les persones que es trobaven a l’espai les que ens acompanyaven per l’streaming.
VISITA LA GALERIA D'IMATGES
> Articles sobre l’acte:
ANDREUENC. Diari electrònic de Sant Andreu de Palomar.
L’Exprés de Sant Andreu. El diari independent de Sant Andreu de Palomar
Concurs del logotip commemoratiu
Una de les activitats del 150è aniversari era crear un logotip commemoratiu de l’entitat durant l’any 2020. Així doncs, durant el 2019 es va treballar per fer-ho possible.
Es va fer un concurs públic, obert per a tothom, i el logotip guanyador seria la nostra imatge durant tot el 2020.

Es van presentar onze persones amb vint-i-una propostes.
El jurat va ser format per cinc persones: un dissenyador gràfic (Vier Araguz), el president (Enric Capdevila) i tres persones que van estar vinculades a l’entitat però que ara ja no en formen part activament (Silvia Abril, Jordi Rebellón i Martí Salvat). Es van reunir el dia 13 de setembre per fer la votació amb la qual sortiria la proposta guanyadora, dos finalistes i un guanyador juvenil.
La resolució del concurs i l’entrega de premis es va fer durant l’acte d’inici de la celebració, el 30 de novembre de 2019.
Recuperem la història de La Lira

Dues de les iniciatives que estem impulsant de cara a aquesta important commemoració són una exposició de fotografies i/o documents, records, etc. i un llibre sobre la història de la SCE La Lira, lligada al poble de Sant Andreu del Palomar que està escrivint l’historiador local Pau Vinyes. Vinyes està cercant informació a través dels Arxius Municipals, però també té molt d’interès en contactar amb gent vinculada a La Lira que li pugui proporcionar informació oral.
SI TENS HISTÒRIES PER EXPLICAR O DOCUMENTS QUE APORTAR, ESCRIU-NOS.
Digitalitzem l’arxiu de La Lira

Durant aquest any 2019, i aprofitant el projecte “Recuperem l’història de La Lira”, hem decidit digitalitzar l’arxiu històric de l’entitat. Aquestes tasques de catalogació i digitalització neix amb la necessitat de preservar aquells documents que fan que l’entitat es mantingui viva i no es perdi cap documentació, com hem vist que ha anat ocorrent. Més de 12.000 documents que els socis i sòcies de l’entitat podran consultar un cop acabem aquesta tasca. Molt aviat, podreu accedir a l’arxiu a través de la pestanya Entitat
Amb la col·laboració de:
Actes del 150è Aniversari
FESTA MAJOR DE SANT ANDREU
30 de novembre i 1 de desembre de 2019
El primer dia de festivitat va tenir lloc el 30 de novembre amb un seguit d’actes molt diferents on trobareu identificats àmbits relacionats amb la cultura, els esports i l’esbarjo.
- A les 12:00h va tenir lloc l’acte institucional amb representacions de l’Ajuntament de Barcelona – Districte de Sant Andreu, la Regidora Lucía Martín i el seu equip, i de la Generalitat de Catalunya, el secretari general de cultura, Francesc Vilaró.
- A les 12:30h ens van delectar amb l’actuació de la secció coral, l’Orfeó La Lira, i la secció de ball, Ball en Línia.
- A les 12:45h vam conèixer totes les seccions de l’entitat amb el joc Kahoot. Just després, va tenir lloc la fotografia de totes les sòcies i tots els socis de l’entitat que estarà impresa al llibre de la història de la SCE La Lira, escric per l’historiador Pau Vinyes.
- Ales 14:30h vam continuar amb el dinar popular, obert a tothom que volgués apuntar-se. Ens van fer companyia algunes veïnes i veïns de Sant Andreu. Botifarra amb seques per a tothom!
- A les 16:00h va començar la mostra de les seccions on poder ensenyar la seva disciplina als presents. Partides d’escacs amb el Club de d’Escacs La Lira, una Ballada de Sardanes amb la cobla Ciutat de Terrassa pel Grup Sardanista Maig, partits de Ping-Pong amb el Club Tennis Taula de Sant Andreu i un cursets de balls de baló in situ amb Balles? Club de ball esportiu. -A les 20:00h es va tancar la diada amb un concert del Marc Anglarill on totes i tots vam ballar com mai.