La Societat Esportiva i Cultural la Lira de Sant Andreu del Palomar de Barcelona una entitat amb un paper clau en la difusió de les nostres tradicions, la nostra cultura, l’esport i la llengua catalana i un clar exponent de l’esperit del moviment ateneístic del nostre país.

Des de l’any 1870, dinamitza la vida de Sant Andreu de Palomar mitjançant propostes culturals, esportives i d’esbarjo. Som més de tres-cents sòcies i socis de diferents seccions i grups que duem a terme un ampli programa d’activitats, tot vetllant pel manteniment i la defensa de la nostra cultura.

El nostre repte és important: seguir mantenint actiu un espai emblemàtic, una de les entitats més antigues en actiu del nostre territori, disposada a conservar-se ben jove per gaudir i fer gaudir durant molts anys més tots aquells que s’hi vulgui acostar.

Del 2010 al 2014, la seu de la SCE La Lira es sotmet a un procés de rehabilitació integral, ja que el mal estat de l’edifici i el perill que comportava per a les persones usuàries, que va ser possible gràcies a una partida pressupostària aprovada dins del pressupostos de ciutat en el ple de l’Ajuntament de Barcelona. Al desembre de 2010 es signa el conveni entre SCE La Lira i l’Ajuntament de Barcelona que atorgava a l’entitat una dotació econòmica de l’import aprovat per portar a terme les obres.

El 29 de novembre de 2014 s’inaugura la nova seu. Aquesta nova etapa compta amb el suport de l’Ajuntament que es formalitza mitjançant un conveni de col·laboració entre la SCE La Lira i l’Ajuntament de Barcelona (2014 – 2019). En aquest conveni es fixa el marc de participació de l’entitat en les seves activitats culturals, de lleure i esportives a desenvolupar en la ciutat de Barcelona. L’objectiu primordial era: potenciar la cooperació i participació del moviment associatiu en la gestió d’espais culturals, corresponsabilitzant els agents socials en la creació d’activitats dirigides a les entitats i els ciutadans, mitjançant un projecte global de l’equipament.

Apunts històrics

 • Malgrat aparèixer documentada ja des de l’any 1870, el document més antic que es conserva és el que descriu les seves funcions data de 1891.
 • Després d’una recerca a fons pels diferents arxius, l’única dada més antiga localitzada ara com ara és la que apareix a l’estendard, recentment restaurat, emmarcat i penjat al bar de l’associació, on diu: «Entitat fundada el 1870». Per tant, aquesta és la data que s’ha triat com la de la fundació de la Societat Coral la Lira de Sant Andreu de Palomar —actualment Cultural i Esportiva en comptes de Coral.
 • El primer reglament de l’entitat trobat data del 1877 i es conserva a l’Arxiu Municipal del Districte de Sant Andreu.
 • Durant les primeres dècades del segle xx, La Lira aixopluga en el seu estatge diverses entitats com ara la Societat de Caçadors de Mart, la Societat Ocellera de Sant Andreu de Palomar, l’Agrupació Excursionista Muntanya —fundada el setembre de 1930 i actualment en ple rendiment—, l’Agrupació Fotogràfica Saint-Víctor, les oficines de la Unió Esportiva Sant Andreu, l’Esbart Escola Pegaso, Esport Ciclista Sant Andreu, l’Agrupament Escolta Flor de Neu, filatèlia i numismàtica.
 • En la dècada dels seixanta, en un moment de decadència econòmica, l’entitat fa una permuta amb el pati i es construeix un bloc de pisos al carrer de l’Abat Odó, essent els baixos per a ús de l’entitat.

Valors

Les nostres propostes tenen com a base el foment de valors com ara la integració, la igualtat, la participació i el civisme. La solidaritat, el compromís, la voluntarietat, el no lucratiu i la transparència, valors que defineixen l’associacionisme.

La Junta

 • President
  Enric Capdevila Vallès
 • Secretària
  Eulàlia Escoté Lluís
 • Vicepresident
  Eduard Soler Orodea
 • Vicepresident-Tresorer
  Joan Casals Potrony
 • Tresorer
  Àngel Cuenca Portero
 • Responsable Comunicació i Protocol
  Glòria Prunès Galera